699 300 814 info@9mon.org

Fet per Carla Quintana Garcia, publicat al blog Unes arts carnals.

El recinte expositiu FemArt de Ca La Dona va inaugurar el passat 27 de maig una nova jornada de la mostra periòdica i itinerant ‘El part, motiu de de creació social i artística’, que pot visitar-se gratuïtament fins al 20 de juny.

En la inauguració es respirava un ambient tranquil i apetible entre pica-pica i beguda per celebrar la continuïtat i empenta del projecte artístic impulsat per L’Associació 9món, Acompanyant Migjorn. Entre les assistents, hi havia la Montse Catalán, una de les seves artífexs, que tot i estar jubilada, també va ser co-fundadora i ginecòloga de Migjorn, Casa de Naixements. Ella ens va explicar que la idea va ser promoguda ja fa un parell d’anys amb motiu del 20è aniversari d’aquesta cooperativa de llevadores i altres professionals de la salut. Es tracta d’una col·lecció d’art interdisciplinar feta per diferents dones, que pretén respondre creativament contra la tendència patriarcal que silencia “l’acte concret de parir, invisibilitzant la seva força i la seva dimensió generadora”.

Cadascuna de les obres presents posa de manifest el caràcter transcendent i artístic del part. Proveït pel poder natural de les dones per donar a llum, subratlla la necessitat de crear un nou discurs feminista que fomenti la maternitat d’una manera més activa. Es reivindica la importància de valorar a les dones com a éssers complets que, històricament, sempre han tingut la capacitat de posar la vida al centre. Mentre intenten rescatar de nou aquestes tendències iniciàtiques i naturals, l’art esdevé una de les eines més efectives per traslladar i plasmar les vivències personals experimentades durant el part.

L’exposició es construeix orgànicament a partir de moments de creació. El passat 15 de maig es va portar a terme una primera trobada creativa a la terrassa de Ca La Dona. L’Associació 9món, va animar a les artistes a ampliar les files d’aquest projecte artístic col·lectiu, ja que volen fer properes exhibicions com la de Ca La Dona a Galícia i Madrid. Entre les seves fites també figura la realització d’un land art i la creació d’un treball d’investigació col·laboratiu que indagui sobre el moment del part dins de l’art. Seguint en aquesta direcció, L’Associació 9món fa una crida enfocada a la revisió de bibliografia històrica, amb l’objectiu de visibilitzar i fer emergir noves narratives sobre el part que estiguin deslligades del jou masculí.

En els parts tradicionals més coneguts en la Història de l’Art: el d’Atenea, la Venus, l’Eva o la Immaculada Concepció, la dona apareix com a subjecte passiu, prestada al servei de les instruccions dels seus respectius homes, o fins i tot, veiem com els déus s’apropien de la seva capacitat de parir. Per fer-ho present, trobem una pintura titulada “Sala de parts” de Tana E. Ruiz, que representa a una futura mare deshumanitzada en una sala de dilatació. La dona apareix sense mans ni peus, perquè està immobilitzada per un metge que no respon als seus estímuls, és com si el part es tractés d’un acte mecànic que no té cap transcendència.

Altrament, amb la intenció de trencar amb el discurs masclista que instrumentalitza les dones al part, observem l’escultura “Dona parint una nova consciència” de Myriam Negre. Estem al davant d’una antiga dona asteca que dóna a llum per la vagina, una serp. És una apel·lació a l’energia pura que posseïa la serp abans de la mistificació produïda pel discurs cristià i l’aparició del pecat original.

                       A l’esquerra l’obra “Sala de parts” i a la dreta “Dona parint una nova consciència”. / Carla Quintana.

En l’espai expositiu també es va visionar el curtmetratge “Uter’s” de Sara Nicolás, un al·legat visual molt emocional que vol transmetre el poder individual i col·lectiu de les dones com a generadores de vida. Justament, d’aquesta mateixa autora, es va estrenar en documental “El PART motiu de CREACIÓ social i ARTística” el dia següent en l’esdeveniment “Dona’t salut” de Mas Guinardó, coincidint amb el Dia Internacional de la Salut de les Dones. El film resumeix la trajectòria del projecte Migjorn, Casa de Naixements, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

En definitiva, l’exposició ‘El part, motiu de creació social i artística’, pren força en la recuperació i actualització de l’imaginari col·lectiu entorn de l’acte de parir. Un dels seus objectius rau a demostrar el poder terapèutic que té l’art en la salut de les dones, ja que obre el camí per cercar vies alternatives més saludables i respectables amb els seus cossos. És gràcies a projectes com els de Migjorn, Casa de Naixements, que sembla cada cop més a prop l’arribada d’un canvi de paradigma que tombi el domini patriarcal i la relegació de la dona en el part. La urgència de resignificar fàctica i simbòlicament l’experiència d’un nou naixement, ve acompanyada de la bellesa i la tendresa de fer a les dones sobiranes dels seus propis cossos en aquest moment de creació vital.